فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 83 (پاییز 1400)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 83 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فتح الله تاری، مجید حبیبیان نقیبی، محمود عیسوی، ابوالفضل پاسبانی صومعه، امین زاهدمهر* صفحات 5-35

    با توجه به نوسانات شدید بخش مسکن در سال های اخیر، شرایط برای اقشار کم درآمد و به ویژه مستاجرین بسیار سخت شده است. پیش فرض حقوق قراردادهای سنتی که علامت مشخصه آن اصل آزادی قراردادی می باشد، توازن نسبی طرفین قرارداد است؛ در غیر این صورت، عدالت قراردادی مخدوش می شود.در فقه امامیه، عدالت از مهم ترین اهداف شریعت، محسوب می شود و مکانیسم هایی دارد که می تواند از بروز هر گونه آثار و تبعات نامتعارف و غیرمنصفانه در روابط قراردادی جلوگیری کند. بر همین اساس قواعدی همچون لاضرر و لاحرج، منع ربا و اصل توازن و اعاله و اختیارات حاکم اسلامی، به دولت اسلامی اجازه می دهد در حدود قراردادهای خصوصی مداخله و بروز هر نوع ظلم و بی عدالتی را کاهش دهد.در این مقاله ضمن بررسی عدالت معاوضی با استفاده از مدل مالپزی (Malpezzi)، شاخص قوانین کنترل اجاره مسکن به عنوان معیاری از قدرت چانه زنی مستاجران برای کشورهای منتخب محاسبه و جایگاه ایران در میزان حمایت از مستاجران مشخص می گردد. نتایج این محاسبه نشان می دهد شاخص مالپزی برای کشور ایران تا قبل از پاندمی کرونا صفر است؛ ولی با اجرای برخی قوانین موقت کنترل اجاره در دوره کرونا به عدد 6.76 رسیده که فاصله گسترده ای با دیگر کشورهای موفق در کنترل بازار اجاره دارد. در ادامه با فرض اعمال قواعد اسلامی و پیشنهاد قوانین مربوطه در مدل میزان شاخص فوق برای کشور ایران برابر 13.76 به دست آمد که نشان می دهد در صورت اعمال قواعد اسلامی در بازار اجاره مسکن، ایران می تواند در میان کشورهای برتر در مدیریت بازار اجاره مسکن قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازار اجاره مسکن، عدالت قراردادی، اقتصاد اسلامی، قدرت چانه زنی
  • محمد جداری عالی* صفحات 37-68

    این مقاله بر آن است مدل اخلاقی تولید مورد نظر اسلام را در ارتباط با دیگر آموزه ها و از منابع اصیل اسلام یعنی قرآن کریم، سنت و عقل کشف و ارایه کند. تحقیق پیش رو که به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته، نشان می دهد اصول و قواعدی چون توکل، صداقت پیشگی، عدالت پیشگی، لزوم صبر و بردباری، اعمال تدبیر و برنامه، ضرورت اعتدال، با معیار اصلی نیاز واقعی و مبتنی بر یک سری مبانی فکری فلسفی و اخلاقی مانند توحید برای مبنای خداشناختی، هدفمندی، نظام احسن به عنوان مبانی جهان شناختی، اصالت و تکاملی بودن روح، نیازمندی، هدفمندی، آخرت باوری و مسئولیت پذیری برای مبانی انسان شناختی و سرانجام خود دوستی به عنوان مبنای اخلاقی و تیوری هنجاری، به صورت هماهنگ، زندگی خوب و گوارایی با ویژگی های عدالت اجتماعی، امنیت و رشد و پیشرفت همه جانبه را برای دنیای انسان فراهم می کنند. بر این اساس انسان اخلاقی می تواند ضمن بهره مندی کامل و بهینه از منابع طبیعی و موهبت های الهی در مسیر تولید نیاز های واقعی خود و جامعه ضمن ارتقای روحی و معنوی بالا و فراهم ساختن یک زندگی توحیدی، از لحاظ اجتماعی نیز دستیابی به جامعه پیشرفته را به ارمغان آورد.

    کلیدواژگان: مدل، اخلاق تولید، مبانی، اصول و قواعد اخلاقی تولید
  • محمدامین زندی، امرالله امینی* صفحات 69-97

    مدیریت افکار عمومی مستلزم صرف هزینه از تولید تا توزیع محتواست. وجود هزینه در کنار محدودیت منابع، تخصیص بهینه منابع را ناگزیر می نماید؛ از این رو هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش مدیریت افکار عمومی در ترویج رفتار مواسات با استفاده از روش اقتصاد آزمایشگاهی است. رفتار مواسات در شرایط جنگ اقتصادی نه تنها در بعد اقتصادی آثار ناشی از این جنگ را تخفیف می دهد، بلکه با تقویت بنیان های اجتماعی همبستگی اجتماعی را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد و آثار ناشی از جنگ اقتصادی را به طور موثری کاهش می دهد. شناسایی آسیب پذیرترین اقشار در مواجهه با انواع رسانه و همچنین شناسایی مستعد ترین طبقه از افراد به منظور تخصیص منابع در جهت ترویج رفتار مواسات، مدیریت افکار عمومی را به میزان قابل توجهی موثر و بهینه می نماید. برای این منظور از روش اقتصاد آزمایشگاهی که در آن امکان کنترل متغیر های مزاحم و اعمال مداخله و بررسی تاثیر آن وجود دارد استفاده شد. افراد مورد آزمایش 486 نفر به روش نمونه گیری کنترل شده انتخاب شدند. از این میان 250 نفر از آنان مرد بودند. طراحی آزمایش استفاده شده طراحی میان فردی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آنالیز کوواریانس اندازه های مکرر استفاده شد. نتایج پژوهش عوامل موثر بر این رفتار اقتصادی و همچنین مستعدترین گروه از افراد جامعه به منظور تخصیص بهینه منابع در جهت تقویت و گسترش این فضیلت رفتاری را مشخص نمود.

    کلیدواژگان: جنگ اقتصادی، اقتصاد آزمایشی، اقتصاد آزمایشگاهی، مواسات، افکار عمومی، رسانه
  • محمدعلی فراهانی فرد* صفحات 99-132

    روش های کاربردی علم اقتصاد تحت تاثیر روش بنیادین آن شکل می گیرد. مبادی معرفت شناختی به عنوان جزیی از روش بنیادین، در روش کاربردی این علم تاثیر دارد. علم اقتصاد متعارف در حال حاضر از روش فرضیه ای قیاسی به عنوان روش اصلی خود استفاده می کند و دیگر روش ها به عنوان مکمل این روش به کار می رود. فرضیه ها نیز به شکل عمده از میراث نظری علم اقتصاد به دست می آید و یافته های رشته های دیگر و مشاهدات تجربی به عنوان نقش ترمیمی برای اصلاح نظریات اصلی به کار می رود. بررسی انتقادی روش های مذکور بر اساس مبانی معرفت شناختی گویای این است که روش اصل موضوعی دارای آسیب استفاده از مقدمات غیریقینی در علم اقتصاد است. روش فرضیه ای قیاسی در مقدمات استدلال از مقدمات احتمالی استفاده می کند و در صورت، منحصر به رفع تالی به وسیله آزمون تجربی است. روش استقرایی نیازمند توجه به محدودیت های تعمیم است و روش های تفسیری تنها بر اساس مبانی و محدودیت هایشان قابل استفاده است. روش انتقادی نیز دارای آسیب اتکا به عقل عرفی است؛ در مقابل، حکمای اسلامی برای رفع این آسیب ها، از مقدمات یقینی نیز بهره می برند و از رفع تالی و وضع مقدم در روش قیاس استثنایی استفاده می کنند. روش استقرایی در این نگاه می تواند دارای سه شکل (تام، ناقص و دارای نتایج عملی) در علم اقتصاد اسلامی باشد و خروج از آن، سبب اشکال روش شناسی می گردد. روش تفسیری تنها در موضوعات تفسیرمحور مانند کنش اقتصادی انسان و شناخت موانع سیاستی به کار می آید و روش انتقادی بر اساس عقل متافیزیکی و قدسی می تواند نقش قابل توجهی در بعد تجویزی و سیاستی علم اقتصاد اسلامی داشته باشد.

    کلیدواژگان: بررسی انتقادی، روش شناسی، اقتصاد متعارف، اقتصاد اسلامی، معرفت شناسی، حکمت اسلامی
  • نصرالله اسدی*، سید رضا حسینی، مصطفی کاظمی نجف آبادی صفحات 133-163

    خانواده مهم ترین نهاد اجتماعی است که استحکام، ضعف، سلامت و فساد جامعه در گرو آن است. اسلام برخلاف مکتب سرمایه داری، امور معنوی (دین، اخلاق و...) را در تشکیل خانواده اصل و اصالت بخشی به مادیات (مال و...) را مردود می داند. عامل اصلی تشکیل خانواده، انتخاب همراه برای تکامل معنوی و هموارنمودن مسیر دستیابی به مقام قرب الهی است که اهداف دیگر (تربیتی، اقتصادی و...) ذیل آن معنا می یابد. اسلام، تحلیل خانواده با ادبیات اقتصادی (حداکثرسازی منافع مادی) را موجب تنزل جایگاه و مانع از ایفای وظیفه اصلی آن می داند؛ زیرا مسایل مهم تری در تشکیل خانواده دخیل است که تحلیل اقتصادی از یافتن پاسخ کامل برای آن ناتوان است. یافته های پژوهش با روش تحلیلی - توصیفی نشان می دهد که گرچه کارکردهای اقتصادی مذکور در اقتصاد متعارف به عنوان آثار و پیامدهای ازدواج مورد پذیرش است، اما کارکرد اصلی تشکیل خانواده کارکرد تربیتی آن است که در حوزه اقتصاد، از طریق تربیت نیروی متعهد انسانی، اصلاح رفتارهای اقتصادی، تامین و تثبیت ارزش های اخلاقی و افزایش امنیت اخلاقی - روانی جامعه منجر به بهبود وضعیت اقتصادی می گردد

    کلیدواژگان: خانواده، کارکرد اقتصادی، تربیت اقتصادی، اسلام
  • محمدمهدی کاظمی، خدیجه نصراللهی*، احمد گوگردچیان، محمد واعظ برزانی صفحات 165-194

    استخراج روش شناسی صحیح تحقق پدیده های اجتماعی - اقتصادی به کشف واقعیت و پیش بینی پدیده های آتی و سیاستگذاری جهت خلق پدیده های مطلوب و حذف پدیده های نامطلوب کمک بسزایی می کند. فردگرایی و جمع گرایی روش شناختی به عنوان دو روش شناسی عمده در این زمینه مطرح اند که مکاتب مختلف معمولا متناسب با دیدگاه خود یکی از این دو را برای خود برمی گزینند. ازآنجاکه در پژوهش هایی استخراج این مسئله از مجرای پاسخ به مسئله کارگزار - ساختار و نوع رابطه میان آنها می گذرد، پژوهش حاضر در صدد برآمده از این طریق به روش شناسی اقتصاد اسلامی برسد. تحقیق در نهایت با موشکافی در مورد انواع ساختار و معرفی ساختار نرم و بحث در مورد ماهیت آن، با بررسی فردگرایی روش شناختی، جمع گرایی روش شناختی و امکان وجود شق سوم به این نتیجه رسیده که روش شناسی شناخت پدیده ها در اقتصاد اسلامی فردگراست. شایان گفتن است تحقیق حاضر به روش اسنادی و کتابخانه ای و با مراجعه به آثار اندیشمندان و قرآن کریم به عنوان اصلی ترین منبع دینی درصدد پاسخ به این مسئله برآمده است.

    کلیدواژگان: فردگرایی روش شناختی، جمع گرایی روش شناختی، مسئله کارگزار - ساختار، روش شناسی اقتصاد اسلامی، نهادگرایی
  • روزبه ظهیری هاشمی، حنظله فندرسکی*، حمیدرضا شیرزاد، سید مسعود مروج جهرمی صفحات 195-225

    صنعت ساختمان به دلایلی از جمله تاثیر آن بر رفاه جامعه، اثرگذاری بر بیش از صد صنعت، تاثیر قابل توجه بر اشتغال کشور و تولید ناخالص ملی از صنایع موثر محسوب می گردد. ابعاد صنعت حکایت از عدم توان تامین مالی توسط دولت یا اثرات منفی ورود دولت در بخشی از تامین مالی آن دارد. بیشتر ابزارهای موجود، متمرکز بر تامین مالی سازنده می باشد. این موضوع در حالی است که به دلیل رشد قابل توجه قیمت مسکن، قدرت خرید به شدت کاهش یافته است؛ از سوی دیگر به دلیل مواردی از جمله عدم انطباق پرداخت ها با جریان نقد مورد نیاز پروژه های ساختمانی، صکوک نتوانسته نیاز تامین مالی این صنعت را به طور کامل برآورده سازد. از ابزارهای تامین مالی جدید که مورد استقبال زیادی قرار گرفته است، اوراق سلف می باشد. تاکنون پژوهش های قابل توجهی در حوزه مباحث فقهی و حقوقی این ابزار صورت گرفته است، اما خلا تحقیق در خصوص معرفی مدل کاربردی و اجرایی این ابزار که منطبق بر ضوابط و مقررات و عرف صنعت ساختمان باشد، محسوس و مشهود است. سوال تحقیق درباره امکان استفاده و اجرای اوراق سلف جهت تامین مالی مسکن خصوصا خریداران می باشد. در این مقاله با نگاه کاربردی مدل اجرایی اوراق سلف بر اساس رویکرد توصیفی تحلیلی با استفاده از پیشنهاد مسکن به عنوان دارایی مبنا و مدل عملیاتی آن به ویژه با تاکید بر تحویل فیزیکی مسکن در سررسید که برای اولین بار در کشور توسط نویسندگان این مقاله طراحی شده است، ارایه می گردد. نتایج تحقیق و مقایسه آن با ضوابط و مقررات خصوصا مصوبه کمیته فقهی، حاکی از امکان اجرایی شدن مدل پیشنهادی است.

    کلیدواژگان: ابزارهای تامین مالی اسلامی، صکوک، اوراق سلف استاندارد مسکن، املاک و مستغلات، مسکن
|
  • Fatholallah Tari, Majid Habibian Naghibi, Mahmood Esavi, Abulfazl Pasebani Someeh, Amin Zahedmehr * Pages 5-35

    Due to the intensive fluctuations of the housing sector in recent years, the situation has become very difficult for the low-income groups, especially the tenants. The premise of traditional contract law, characterized by the principle of contractual freedom, is the relative balance of the parties to the contract, otherwise the contractual justice is distorted.In Imami jurisprudence, justice is one of the most important goals of Sharia and has mechanisms that can prevent the occurrence of any unconventional and unfair effects and consequences in contractual relations. According, rules such as La Zarar or La Haraj, the prevention of usury and the principles of Tavazon and Eealleh and authority of the Islamic ruler, allow the Islamic State to intervene within the limits of private contracts and reduce any kind of oppression and injustice.In this article, while examining contract justice using the Malpezzi Model, the index of housing rent control laws is calculated as a measure of the bargaining power of tenants for selected countries and Iran's position in the amount of tenant support is determined. The results of this calculation show that the Malpezzi Index for Iran is zero before the corona pandemic, but with the implementation of some temporary rent control laws during the corona period, it has reached 6.76, which is a wide distance from other successful countries in controlling the rental market. Assuming the application of Islamic rules and proposing the relevant laws in the Malpezzi Model, the Index for Iran became 13.76, which shows that if the Islamic rules are applied in the housing rental market, Iran can be among the top countries in managing the housing rental market

    Keywords: Housing Rental Market, Contractual justice, Islamic economics, Bargaining Power
  • Pages 37-68

    This paper is to explore and present the slightly ethical model of production from the Islamic approach in relation with other teachings and from principal sources of Islam i.e. Quran, tradition and wisdom. This research using descriptive methodology shows that principals and rules such as confidence, anticipation honesty, preventive justice, the need for patience, apply tactics and plans, the need for moderation, and the main criterion of the real need and based on intellectual and ethical foundations such as monotheism as a theological base, being targeted and the best system as cosmological bases, originality and evolutionary of spirit, need, being targeted, believe to hereafter, and responsibility as anthropological bases and finally self-love as ethical base and normative theory, provide a consistent and good living with the characteristics of social justice, security and growth and comprehensive accession for the temporal living of the human. Accordingly, an ethical human can bring socially advanced society while fully and optimally benefiting from natural resources and divine gifts in the way of producing his real needs and society, promoting high spirituality and providing a monotheistic life.

    Keywords: model, Ethics, Production ethics, foundations, Principals, rules of Production
  • Mohammad Amin Zandi, Amrollah Amini * Pages 69-97

    Managing public opinion requires spending from the production to the distribution of content; The existence of costs along with resource constraints necessitates the optimal allocation of resources. Therefore, the purpose of this study is to investigate the role of public opinion management in promoting compassionate behavior using the method of laboratory economics. Compassionate behavior in the conditions of economic warfare not only mitigates the effects of this war in the economic dimension, but also significantly increases social solidarity by strengthening social foundations and effectively reduces the effects of economic warfar. Identifying the most vulnerable groups in the face of different types of media, as well as identifying the most vulnerable groups of people in order to allocate resources to promote Compassionate behavior, significantly optimizes and make effective the management of public opinion. For this purpose, the experimental economics method was used in which it is possible to control the disturbing variables and apply the intervention and evaluate its impact. The subjects were selected from 486 people by controlled sampling method. Of these, 250 were men. The experimental design used was within design. In order to analyze the data, repeated measures analysis of covariance was used. The results of the study identified the factors affecting this economic behavior as well as the most vulnerable group of people in order to allocate resources optimally to strengthen and expand this behavioral virtue.

    Keywords: Economic War, Experimental Economics, Laboratory Economics, Community, public opinion, media
  • Mohammad Ali Farahani Fard * Pages 99-132

    Practical methods of economics are shaped by its fundamental method. Epistemological foundations as part of the fundamental method, play a significant role in the applied method of economics. Mainstream economics is currently using the deductive hypothesis method as its main method and other methods are used as complement. Hypotheses are also derived largely from the theoretical legacy of economics. The findings of other disciplines and empirical observations are used as a refinement to basic theories. A critical study of these methods based on epistemological foundations suggests that the axiomatic method has the disadvantage of using uncertain premise in economics. The method of deductive hypotheses uses only probabilistic premise, and in that case, is limited to eliminating the sequence clause by experimental test. Islamic scholars use certain premises to eliminate these harms and use the disconfirming of sequence clause and confirming if clause in the method of exceptional deduction. Inductive method in this view can have three forms (incomplete induction, complete and with practical results) in Islamic economics and leaving it causes methodological problems. The interpretive method could be used in the study of human economic action and the recognition of political obstacles, and the critical method can play a significant role in the prescriptive and policy dimension of Islamic economics.

    Keywords: Critical Methodology, Mainstream Economics, Islamic economics, Epistemology, Islamic Wisdom
  • Nasrullah Asadi *, Seyed Reza Hosseini, Mostafa Kazemi Najafabadi Pages 133-163

    The family is the most important social institution which the strength, weakness, health and corruption of society depend on it. Unlike capitalism, Islam considers spiritual matters as the principle and rejects the highlighting of material things (property, etc.), (religion, morality, etc.). The main factor in forming a family is choosing to accompany it for spiritual development and paving the way for attaining the position of nearness to Almighty Allah, which explains the other goals (educational, economic, etc.). Islam considers the analysis of the family with economic literature (maximizing material benefits) to degrade its status and prevent it from performing its main duty; Because there are more important issues involved in family formation that economic analysis is unable to find a complete answer to. Findings of the research (with analytical-descriptive method) show that economic function is acceptable as a side effect (not as the main factor) for marriage, but the main function of family formation is its educational function, which in the economic field leads to the training of committed force. Economic, reform of economic behaviors, provision and consolidation of moral values and as a result improve the economic situation, increase moral-psychological security and ... in society

    Keywords: Family, economic function, Economic education, Poverty Alleviation, Islam
  • Mohammad Mahdi Kazemi, Khadije Nasrollahi *, Ahmad Googerdchian, Mohammad Vaez Pages 165-194

    Extracting the correct methodology of how socio-economic phenomena are realized helps us to discover the reality and predict future phenomena, as well as policy-making to create desirable phenomena and eliminate undesirable phenomena. Methodological individualism and methodological collectivism are the two main methodologies in this field. Methodologies that variant schools usually choose one of them according to their point of view. Since in some studies, this issue is extracted through the answer to the agent-structure problem and the type of relationship between them, the present study seeks to reach the methodology of Islamic economy. Finally, the study has concluded that the methodology of recognizing phenomena in Islamic economics is an individualistic methodology. This conclusion is the result of analysis to the types of structure, introduction the soft structure and discussing its nature and examining methodological individualism, methodological collectivism and the possibility of a third branch. It should be noted that the present study seeks to answer this question by documentary and library methods and by referring to the works of thinkers and the Holy Quran as the main religious source.

    Keywords: Methodological Individualism, methodological collectivism, agent-structure problem, Islamic economy methodology, institutionalism
  • Rouzbeh Zahiri-Hashemi, Hanzaleh Fendereski *, Hamidreza Shirzad, Seyyed Masoud Moravej-Jahromi Pages 195-225

    The construction industry is one of the most important industrial sectors due to its significant effect on the employment, family welfare and Gross national product (GNP), where more than 100 industries are directly and indirectly involved. The dimensions considered in this industry indicate the the advers effects of government interventions on housing finance or the inability of the government to cope with the problem. Also, most of the available financing instruments are focused on manufacturer financing. This is despite the fact that in recent years, due to the significant growth of housing prices, real purchasing power has fallen sharply. The introduced sukuk has not yet been able to completely meet the financing needs of the industry due to mismatching of project cash flow. Salam security as one of the new financing instruments has been very popular. To date, numerous studies have been conducted on the salam security considering the islamic law and country’s law, but there is a research gap regarding the use of this financial instrument, especially in developing a model that complies with the Construction industry regulations. The research question was focused on using salam securities for buying house (especially buyers in salam).Therefore, the aim of this study was to develop the new financing instrument for buying house through issuing the Salam securities based on a descriptive-analytical approach especificly to deliver housing unit at the maturity. It can be used as an appropriate financial instrument in the country’s capital market to finance the housing sector. Salam security introduced in this study was focused on financing the buyer as new Islamic Financial instrument in the housing sector. The results of the study and their comparison with the rules and regulations, especially those approved by the jurisprudential committee, indicated the possibility of implementing the proposed model

    Keywords: Financing Islamic Instrument, sukuk, Maskan Salam security, Real estate, House